Na úřadu práce byste se měli registrovat i na pouhý měsíc

Sice se říká, že v současné době je situace na pracovním trhu velmi příznivá a volných míst je dostatek, přesto se najdou lidi bez práce. Někteří dlouhodobě, jiní jen na krátký čas, protože jim skončila jedna pracovní smlouva a druhá začne až za měsíc. I kvůli tomu měsíci se však vyplatí jít se zaregistrovat na úřad práce.

Návštěva úřadu práce bezpochyby není zrovna dvakrát příjemným zážitkem. Člověk se tak nějak stydí, že je bez práce, i když na vině rozhodně nemusí být jeho vlastní neschopnost. Na to si vzpomeňte, odhoďte stud a vydejte se na pracovní úřad. Nejen kvůli penězům.

Jistě si nechcete sami platit sociální a zdravotní pojištění

Zdravotní a sociální pojištění za vás platí zaměstnavatel, OSVČ si je platí sami. Jakmile se však ocitnete bez práce, nemá ho za vás kdo platit. Buď to uděláte sami, nebo nebudete mít nárok na zdravotní péči a čas strávený bez práce se vám nebude započítávat do odpracovaných let pro výpočet důchodu. Úřad práce za vás bude platit zdravotní pojištění. Sociální ne, nicméně doba se vám bude normálně započítávat do důchodu. Do odpracovaných let se počítají až tři roky na úřadu práce.

Finanční podpora se také hodí

V současné době jsou podmínky pro obdržení finanční podpory zpřísněné. Abyste na ni měli nárok, je potřeba aktivně hledat nové zaměstnání a v průběhu dvou předchozích let mít aspoň 12 měsíců zaplacené sociální pojištění. Pokud podmínky splníte, zajistí vám registrace na úřadu práce podporu na pět, osm nebo jedenáct měsíců. Záleží na tom, kolik vám je let. První dva měsíce budete pobírat 65 % z průměrného měsíčního čistého platu, pak se částka postupně snižuje. I to je však lepší než nic, ne? Proč si nezažádat o peníze, na něž máte nárok?

Tak neváhejte a běžte se registrovat, i kdyby to mělo být jen na krátkou dobu. Přečtěte si na blogu VímVíc.cz ještě více informací, proč se registrace na úřadu práce vyplatí i na měsíc: https://www.vimvic.cz/clanek/registrace-na-uradu-prace-se-vyplati-i-na-mesic.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *