Jak jíst zdravě a zároveň ušetřit

Nejen v souvislosti se zdražováním se mění nákupní zvyky a myšlení o potravinách. Zatímco dříve nám nevadilo vyhodit odpadní materiál z vaření, dopřáli jsme si i jídlo z restaurace, dnes spousta lidí vaří doma a přemýšlí, jak zužitkovat vše. Jak jste na tom vy?

Jak jíst zdravě a ušetřit?

Šetřením se myslí nejen obsah naší peněženky, ale i ohled na životní prostředí. Je to jednoduché, jde o kolečko, zpracování jídla, a pokud se nechováme k přírodě ohleduplně, vrátí nám to. Takže předně nekupujte jídlo a nápoje v plastu. Nač mít pití v PET lahvích, které za den vyhodíte a negativně ovlivníte stav celé planety. Zdá se vám to přehnané? Uvědomte si, že když toto udělají desítky miliónů dalších lidí, naše Země dostane zabrat. Navíc domácí nápoje jsou zdravější a víte, co do nich dáváte. Zkuste si proto koupit ovoce a zeleninu, nejlépe v bio kvalitě na trhu připravte si limonádu, džus nebo smoothies. Právě to je velmi oblíbeným pokrmem, jež zasytí i osvěží. Stačí vybrané ingredience rozmixovat nejlépe tyčovým mixérem a vmžiku máte lahodnou pochoutku.

Kvalita spotřebičů je základ

Při nákupu spotřebičů dbejte na kvalitu zpracování potravin a počet možností funkcí. Raději si připlaťte za lepší výrobek, který desetiletí vydrží. K čemu vám bude levný produkt, jež se vám 10x do roka zničí? A to nepočítáme, že třeba zkratuje v zásuvce. Vyberte si takový produkt, jež má více funkcí. Například zmíněný tyčový mixér nabízí flexibilní využití. Můžeme s ním šlehat, míchat, sekat. Navíc zabere méně prostoru než klasický stolní mixér. Využijete jej při vaření teplé i studené kuchyně. A můžete s ním zpracovat vše. Dalším krokem, jak šetřit, je nakoupit sezónní potraviny. Jahody vás vyjdou levněji v létě než v zimě. A rovněž méně zaplatíte za regionální suroviny, jablka nestojí tolik jako papája. Navíc, pokud jde o plody, které cestovaly přes půl světa, není to rovněž ohleduplné k přírodě. Přezrálou zeleninu či ovoce lze snadno umixovat tyčovým mixérem a zpracovat ji do jogurtů, polévek, přesnídávek apod. To, co byste zbytečně vyhodili, tak skvěle zpracujete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *