Palačinky chutnají na sladko i na slano! Lívance a vafle jakbysmet!

Skvělé jsou k snídani, obědu i k večeři. S marmeládou, ovocem, tvarohem, nutelou, šunkou, sýrem i špenátem. Řeč je o klasických palačinkách, jednom z nejoblíbenějších jídel nejenom dětí, nýbrž i mnoha dospělých.

Na palačinkách většina z nás odrostla. A s chutí si je minimálně jednou týdně dávám i dnes. Smíchám 300 gramů hladké špaldové mouky, dvě vajíčka, 1 žloutek, špetku soli a 600 ml polotučného mléka. A všichni se oblizují až za ušima. Nejdříve si dám dvě se šunkou a sýrem, pak jednu s Nutellou a jednu s třešňovým, malinovým či ostružinovým džemem. Čtyři palačinky naprosto báječně zasytí. A ještě lépe chutnají. A jaký je váš oblíbený recept?

Jako od maminky

I přesto jsem otevřená výzvám a ráda zkouším i do té doby neozkoušené recepty. Víte, že palačinkám jsou věnované celé webové stránky? Najdete je na palacinky.org. Jejich recept na klasické palačinky se moc neliší od toho mého: 500 ml polotučného mléka, dvě vejce a 250 gramů hladké mouky.

Sladké

Server ale přináší i celou řadu dalších receptů. Z palačinek na sladko jmenujme ty s tvarohem, jahodami, banánem a kokosem, ananasem, grapefruitové, ale třeba i takové delikatesy jako piňa colada palačinky, vánoční palačinky s vaječným likérem, perfektní palačinky s nádechem vanilky a spoustu dalších. Sbíhají se vám sliny? Mně tedy ano!

Slané

Na palacinky.org ale najdete i spoustu receptů na slané palačinky, ať již se špenátem, sýrem, nivou, kuřecím masem, masové, brynzové, se zelím či žampiony. Naučíte se tu připravovat těsto (to není tak snadné, jak se na první pohled může zdát) a dozvíte se, jestli je k přípravě vhodnější obyčejná pánev, nebo k tomu určený elektrický palačinkovač.

Lívance a vafle

A až se palačinek nabažíte, budete moci přesedlat na lívance a vafle. Opět na všechny způsoby. Vafle si zase můžete posypat moučkovým cukrem, potřít marmeládou, polít horkou čokoládou, nebo si je dát s ovocem. Tak dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *