Tato móda levného stravování se mezi populací objevuje stále více, cena potravin a to jak ušetřit na jídle se bere jako jedna z nejdůležitějších a nejrpioritnějších věcí, podle kterých se mnohdy řídíme. Pokud se, ale budeme dívat pouze na cenu, můžeme si způsobit časem i vážné zdravotní problémy.
Obsah článku
Jak tedy ušetřit na jídle a na co si dát pozor ?
1. Poraďte se s odborníkem
Dbejte na to, že se zlevňováním jídleníčku se radíte i s odborníkem, tedy nějakým nutričním terapeutem, který vám s tím pomůže. Je důležité aby váš jídelníček byl přizpůsobený vašemu zdravotnímu stavu a současným požadavkům. Takovýto odborník vám dokáže vyhodnotit zda-li toto zlevňování nebude mít neblahý dopad na vaše zdraví.
2. Kde se dá nejvíce ušetřit ?
Ještě před tím, než začnete uvažovat nad tím jak ušetřit na jídle si promyslete to, kde konkrétně by u vás šlo nejvíce ušetřit. Ať už se jedná o spotřebu vody, tepla a energie, při nákupu surovin, nebo při navštěvování restaurací a jídelen.
3. Využívejte slevové akce
Pokud uvažujete nad tím jak ušetřit na jídle tak využívejte aktuálních slevových akci a slev, které nabízí potravinové řetězce. Průměrně se slevové akce u potravin pohybují v rozmezí 10 – 50 %. Ve slevách můžeme naleznout také i kvalitní výrobky, nejedná se jen o ty nekvalitní, ale je třeba si dávat pozor i na toto.
Při nákupech potravin je vždy porovnávejte ve stejném množství. Například 1 kilogram vs 1 litr. Velikosti balení se často výrazně odlišují.
5. Nenakupujte do zásoby
Pokud nakupujete hodně do zásoby, tak s tím přestaňte. Pokud nestihnete všechno jídlo sníst, hrozí zkažení a vám pak nezbyde nic jiného než potraviny vyhodit.
6. Mějte s sebou nákupní seznam
[hana-code-insert name=’textova_prava‘ /]Vždy mějte před nakupováním hotový nákupní seznam, pokud budete hledat co by se vám ještě mohlo hodit až přímo v obchodě, zcela jistě koupíte něco co vůbec nepotřebujete. K tomuto se váže také to, aby jste chodili nakupovat po jídle a byli dostatečně najedení.
7. Kupujte zboží, které má právě sezónu
Při koupi ovoce a zeleniny se zaměřujte na to, zda-li tyto výrobky mají, nebo nemají sezónu a zařazujte do svého jídelníčku právě ty sezónní. Také doporučujeme vybírat tuzemskou výrobu, poznáte to nejenom na vašich penězích, ale také i v kvalitě potravin. (Jedná se hlavně o ovoce a zeleninu).
8. V jednoduchosti je síla
Jak se říká, v jednoduchosti je krása, tak přesně toto pořekadlo platí i ve stravování a sestavování jídelníčků. Pokud vaříte rychle a jednoduché jídla, ušetří vám to nejenom peníze, ale také čas a energii.
9. Dělejte jídla ve větším množství
Jídla dělejte ve větším objemu, část toho zamrazte do mražáku. Případně můžete i zamrazit suroviny, které jste si nachystali a můžete z nich připravit další recepty.