Cestovní šek

Cestovní šek platební nástroj, který může sloužit při cestách do zahraničí. Vozit u sebe vysokou hotovost je totiž zpravidla riskantní a v některých zemích může být problém sehnat směnárnu. Cestovní šeky vydá klientovi na žádost tuzemská banka. Klient se na jednotlivé šeky podepíše a poté s nimi může vycestovat do zahraničí. Cestu však není nutné absolvovat hned, šeky mívají půlroční i roční platnost a u některých není dokonce platnost nijak omezena.

V zahraničí pak stačí navštívit banku a šek před zraky zaměstnance banky podruhé podepsat. Zaměstnanec banky poté oba podpisy zkontroluje, popřípadě si pro jistotu vyžádá i doklad totožnosti.  Je-li vše v pořádku, vyplatí klientovi požadovanou sumu. Cestovním šekem lze však mnohdy i přímo platit. V takovém případě však bývá nutné opatřit si i šeky s nižší nominální hodnotou.

Kromě bezpečnosti má cestovní šek i další výhody. Klient při jeho vystavování i vyplácení sice zpravidla zaplatí drobný poplatek, na druhou stranu může většinou počítat s výhodnějším devizovým kurzem. Řada bank navíc tento poplatek neúčtuje klientům, kteří u nich mají devizový účet.

Není nezajímavé, že cestovní šeky jsou vlastně nejstarší bezhotovostní metodou plateb. Už v roce 1891 s nimi začala společnost American Express, která je v současnosti jedinou společností, která v tuzemsku tuto službu poskytuje.

Šek je cenný papír, kterým majitel účtu dává příkaz své bance, aby osobě (společnosti) uvedené na šeku zaplatila určitou částku. Nejběžnější formou jsou cestovní a bankovní šeky. Lze s nimi platit služby bezhotovostním způsobem za služby v hotelích, na letišti, platit za zboží v obchodech.

Za nákup šeků se platí obvykle poplatek ve výši 1 nebo 2 % z částky šeku. Pozor však na minimální poplatky, které má banka stanoveny za nákup šeků. Pohybují se od několika desítek až do tisíců korun.

Pokud dojde ke ztrátě či odcizení cestovních šeků, nabízí většina vystavovatelů jejich náhradu. Ta probíhá tak, že po nahlášení ztráty šeků (jejich čísel), vám společnost automaticky vystaví a doručí náhradní šeky. Navíc mnoho společností poskytuje nadstandardní služby pro své klienty v nouzi – zajistí právní pomoc, předá váš vzkaz rodině či pomůže zablokovat vaše platební karty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *